Krem z brokuła i rukoli

Zielona zupa krem z brokuła i rukoli, idealna na szybką przekąskę, obiad czy kolację, zależy jakie dodatki do niego dodamy. Może być daniem spakowanym na wynos, ja na przykład lubię wlać sobie do ładnego szklanego słoiczka i później łyżką zjeść 😊. Jakiś czas temu kupiłam rukolę, a nie miałam pomysłu, co z nią zrobić, to postanowiłam dodać do zupy krem. I to był dobry pomysł, nie przepadam za smakiem rukoli, a w tym połączeniu nie czuć jej smaku. 

Składniki:
  • jeden brokuł 
  • duża garść rukoli
  • dwie łyżki oleju kokosowego/rzepakowego
  • pół cebuli 
  • pół pora (jeżeli nie masz pora, dodaj całą cebulę zamiast połowy)
  • ząbek czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2.5 szklanki wody
  • do posypania: słonecznik, pestki dyni
  • łyżeczka bazylii 
  • szczypta papryki ostrej 
Pokroiłam drobno cebulę, pora. Do garnka wlałam olej i wsypałam cebulę i pora. Podsmażałam na małym ogniu 2-3 minuty. Następnie do garnka wlałam wodę, brokuła pokroiłam na mniejsze kawałki wyrzucając łodygę. Gotowałam do miękkości. Przełożyłam do dzbanka od blendera, dodałam rukolę. Następnie przyprawiłam solą, pieprzem, bazylią, papryką ostrą. I wszystko razem zblendowałam na gładką masę. Na końcu posypałam pestkami dyni. 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy