Krem z brokuła i rukoli
Zielona zupa krem z brokuła i rukoli, idealna na szybką przekąskę, obiad czy kolację, zależy jakie dodatki do niego dodamy. Może być daniem spakowanym na wynos, ja na przykład lubię wlać sobie do ładnego szklanego słoiczka i później łyżką zjeść 😊. Jakiś czas temu kupiłam rukolę, a nie miałam pomysłu, co z nią zrobić, to postanowiłam dodać do zupy krem. I to był dobry pomysł, nie przepadam za smakiem rukoli, a w tym połączeniu nie czuć jej smaku.
Składniki:
Składniki:
- jeden brokuł
- duża garść rukoli
- dwie łyżki oleju kokosowego/rzepakowego
- pół cebuli
- pół pora (jeżeli nie masz pora, dodaj całą cebulę zamiast połowy)
- ząbek czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- 2.5 szklanki wody
- do posypania: słonecznik, pestki dyni
- łyżeczka bazylii
- szczypta papryki ostrej
Pokroiłam drobno cebulę, pora. Do garnka wlałam olej i wsypałam cebulę i pora. Podsmażałam na małym ogniu 2-3 minuty. Następnie do garnka wlałam wodę, brokuła pokroiłam na mniejsze kawałki wyrzucając łodygę. Gotowałam do miękkości. Przełożyłam do dzbanka od blendera, dodałam rukolę. Następnie przyprawiłam solą, pieprzem, bazylią, papryką ostrą. I wszystko razem zblendowałam na gładką masę. Na końcu posypałam pestkami dyni.
Komentarze
Prześlij komentarz