Kokosowe kulki o smaku Raffaello
Na takie kulki kokosowe możemy sobie pozwolić bez większych wyrzutów sumienia, zwłaszcza przed treningiem. Uwielbiam smak kokosa więc dzisiaj będą kulki z wykorzystaniem wiórek kokosowych. Musicie spróbować, naprawdę pyszne. U mnie nie zdążyły się dobrze schłodzić, a już ich nie było ☺
Składniki:
Składniki:
- Szklanka kaszy jaglanej
- Szklanka napoju roślinnego
- Szklanka wody
- 3 łyżki miodu
- 6 sztuk daktyli
- Migdały albo orzechy laskowe do środka kulki
- Wiórki kokosowe do obtoczenia
Opcjonalnie można zrobić polewę:
- 100 ml mleczka kokosowego 18%
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki ksylitolu lub innego słodu
Daktyle zalałam gorąca wodą i odstawiłam na bok. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukałam. Do garnka wlałam wodę i napój kokosowy i gotowałam na małym ogniu. Gotowałam do momentu aż kasza wchłonęła wodę i napój. Odstawiłam do ostygnięcia. Następnie do kaszy dodałam daktyle, miód i wszystko dokładnie zblendowałam. Z masy ulepiłam kulki i do środka włożyłam po migdale. Do jednych kulek dodałam po migdale, a do drugich dodałam po orzechu laskowym. Kulki obtoczyłam w wiórkach kokosowych.
Polewa - do garnka wlałam mleczko kokosowe, dodałam kakao i ksylitol i gotowałam na małym ogniu. Kulki oblałam polewą czekoladową (kulki są smaczne także bez polewy i mają mniej kalorii) i włożyłam do lodówki na dwie godziny.
Idealna opcja na drugie śniadanko do kawki ❤
Komentarze
Prześlij komentarz