Kokosowe kulki o smaku Raffaello

Na takie kulki kokosowe możemy sobie pozwolić bez większych wyrzutów sumienia,  zwłaszcza przed treningiem. Uwielbiam smak kokosa więc dzisiaj będą kulki z wykorzystaniem wiórek kokosowych. Musicie spróbować, naprawdę pyszne. U mnie nie zdążyły się dobrze schłodzić, a już ich nie było ☺





Składniki:

  • Szklanka kaszy jaglanej 
  • Szklanka napoju roślinnego 
  • Szklanka wody
  • 3 łyżki miodu
  • 6 sztuk daktyli 
  • Migdały albo orzechy laskowe do środka kulki
  • Wiórki kokosowe do obtoczenia 
Opcjonalnie można zrobić polewę:
  • 100 ml mleczka kokosowego 18%
  • 3 łyżki kakao 
  • 2 łyżki ksylitolu lub innego słodu
Daktyle zalałam gorąca wodą i odstawiłam na bok. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukałam. Do garnka wlałam wodę i napój kokosowy i gotowałam na małym ogniu. Gotowałam do momentu aż kasza wchłonęła wodę i napój. Odstawiłam do ostygnięcia. Następnie do kaszy dodałam daktyle, miód i wszystko dokładnie zblendowałam. Z masy ulepiłam kulki i do środka włożyłam po migdale. Do jednych kulek dodałam po migdale, a do drugich dodałam po orzechu laskowym. Kulki obtoczyłam w wiórkach kokosowych. 
Polewa - do garnka wlałam mleczko kokosowe, dodałam kakao i ksylitol i gotowałam na małym ogniu. Kulki oblałam polewą czekoladową (kulki są smaczne także bez polewy i mają mniej kalorii) i włożyłam do lodówki na dwie godziny.
Idealna opcja na drugie śniadanko do kawki ❤

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy