Kakaowy pudding chia z malinami

Dzisiaj w sklepie wpadły w moje ręce maliny. Wiem, wiem, to nie są nasze, sprowadzane z Hiszpanii, ale nie mogłam sobie odmówić.  Raz na jakiś czas nie zaszkodzą i takie malinki. Wymyśliłam szybki pudding z nasionami chia, kakao oraz malinami. Jak nie masz malin, to nic nie szkodzi, każdy inny owoc będzie pasował, na przykład brzoskwinie, mango, mrożone truskawki, czy inne owoce. 


Składniki na dwie porcje:

  • po 20 gramów nasion chia 
  • łyżka kakao 
  • po pół szklanki ciepłej wody do nasion chia 
  • 1 banan 
  • szklanka mleka kokosowego 
  • maliny do dekoracji albo inny owoc
Na noc zagotowałam wodę, wlałam do szklanek - tak po pół szklanki, dodałam nasiona chia. Wymieszałam i włożyłam do lodówki. Rano wyciągnęłam chia z lodówki. Obrałam banana, wrzuciłam do dzbanka, dodałam mleko kokosowe, kakao. Wszystko razem zblendowałam. Wylałam do szklanek z nasionami chia. Ponownie włożyłam do lodówki. Po około godzinie wyciągnęłam, na wierzch położyłam maliny. 


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy