Kaczka nadziewana jabłkami
Dzisiaj zaproponuję Tobie kaczkę nadziewaną jabłkami. Kaczka kojarzy mi się ze świętami, ale ja osobiście staram się robić ją częściej. Z jabłkami, jak na razie to mój najlepszy przepis. Mięso wychodzi miękkie, soczyste. Nie lubię, jak kaczka jest sucha. Przepis, jak zwykle jest prosty. Kaczkę przyprawiam i faszeruję na noc. Lepsza jest jak "przejdzie" przyprawami, jabłkami.
Składniki:
·
Jedna
kaczka (moja ważyła 2500gramów)
· 2-3 jabłka, zależy od wielkości
·
3 ząbki
czosnku
·
3 łyżki
majeranku
·
1
łyżeczka papryki słodkiej
·
1
łyżeczka papryki ostrej
·
2
łyżeczki oregano
·
1
łyżeczka bazylii
·
Sól
·
Pieprz
·
3
łyżki oleju rzepakowego
Kaczkę dokładnie umyłam, osuszyłam ręczniczkiem papierowym. Do szklanki wlałam olej rzepakowy, obrałam czosnek i
przecisnęłam go przez praskę, dodałam majeranek, paprykę słodką, paprykę ostrą,
oregano, bazylię. Wszystko razem wymieszałam. I z każdej strony dokładnie
wysmarowałam mięso marynatą. Włożyłam do naczynia żaroodpornego i z każdej
strony posypałam dokładnie solą i pieprzem. Wszystko ręką „wklepałam”. Kaczkę
włożyłam na noc do lodówki, ale czasem, jak nie mam tyle czasu wkładam na 2-3 i też wychodzi smaczna. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni i przez 30 minut piekłam w tej temperaturze, następnie zmniejszyłam do 180 stopni i piekłam 2 godziny. Łącznie kaczkę piekłam 2.5 godziny. Wyznaję zasadę 1 godzina na kilogram mięsa.
Kaczka wychodzi bardzo soczysta i miękka.
Nigdy nie byłam fanką tego mięsa, ale ten przepis jest przepyszny J
Podałam kaczkę z ziemniaczkami i buraczkami.
Komentarze
Prześlij komentarz