Kaczka nadziewana jabłkami

Dzisiaj zaproponuję Tobie kaczkę nadziewaną jabłkami. Kaczka kojarzy mi się ze świętami, ale ja osobiście staram się robić ją częściej. Z jabłkami, jak na razie to mój najlepszy przepis. Mięso wychodzi miękkie, soczyste. Nie lubię, jak kaczka jest sucha. Przepis, jak zwykle jest prosty. Kaczkę przyprawiam i faszeruję na noc. Lepsza jest jak "przejdzie" przyprawami, jabłkami.



Składniki:
·        Jedna kaczka (moja ważyła 2500gramów)
·        2-3 jabłka, zależy od wielkości
·        3 ząbki czosnku
·        3 łyżki majeranku
·        1 łyżeczka papryki słodkiej
·        1 łyżeczka papryki ostrej
·        2 łyżeczki oregano
·        1 łyżeczka bazylii
·        Sól
·        Pieprz
·        3 łyżki  oleju rzepakowego

Kaczkę dokładnie umyłam, osuszyłam ręczniczkiem papierowym. Do szklanki wlałam olej rzepakowy, obrałam czosnek i przecisnęłam go przez praskę, dodałam majeranek, paprykę słodką, paprykę ostrą, oregano, bazylię. Wszystko razem wymieszałam. I z każdej strony dokładnie wysmarowałam mięso marynatą. Włożyłam do naczynia żaroodpornego i z każdej strony posypałam dokładnie solą i pieprzem. Wszystko ręką „wklepałam”. Kaczkę włożyłam na noc do lodówki, ale czasem, jak nie mam tyle czasu wkładam na 2-3 i też wychodzi smaczna. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni i przez 30 minut piekłam w tej temperaturze, następnie zmniejszyłam do 180 stopni i piekłam 2 godziny. Łącznie kaczkę piekłam 2.5 godziny. Wyznaję zasadę 1 godzina na kilogram mięsa.

Kaczka wychodzi bardzo soczysta i miękka. Nigdy nie byłam fanką tego mięsa, ale ten przepis jest przepyszny J 
Podałam kaczkę z ziemniaczkami i buraczkami. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy