Gulasz z dzika

Dzisiaj podaję prosty przepis na gulasz z dzika. Prawie nigdy nie zdarzyło mi się zjeść dobrego dzika, najczęściej nie smakował mi albo był źle przygotowany, miałam uraz. W Pierwszy Dzień Świąt Bożego Narodzenia zjadłam u Cioci, zajadałam się ze smakiem, taki był pyszny. Dopiero później dowiedziałam się, że to dzik i postanowiłam go zrobić sama. Dostałam wskazówkę, że najlepiej zamrozić dzika i go odmrozić, ponieważ wtedy robi się bardziej kruchy.

Składniki u mnie na 3 porcje:
  • 500 g dzika
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki (dałam kukurydzianą)
  • 3 ząbki czosnku 
  • sól, pieprz
  • szczypta papryki słodkiej 
  • szczypta papryki ostrej 
  • łyżka przyprawy do gulaszu (u mnie bezglutenowa)
Surówka:
  • 4 duże marchewki 
  • pół cebuli 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól, pieprz do smaku 
Mięso odmroziłam, dokładnie umyłam, wysuszyłam ręczniczkiem papierowym. Pokroiłam na mniejsze kawałki. Wsypałam do miski. Obrałam czosnek i przepuściłam go przez praskę, dodałam do mięsa. Następnie dzika przyprawiłam przyprawami, pokroiłam cebulę na małe kawałki, wsypałam do mięsa, na końcu polałam oliwą z oliwek. Dwa dni marynował się w lodówce. 
Po dwóch dniach - do garnka wlałam wodę, dodałam dzika i gotowałam na małym ogniu około godziny. Bałam się, żeby nie był surowy. Gdy mięso było już gotowe - do szklanki wlałam wodę, około pół szklanki, dodałam dwie łyżki mąki, wymieszałam dokładnie i wylałam do mięsa, ciągle mieszając. Po około minucie mięso odstawiłam na zimny palnik. 

Surówka - zrobiłam, gdy dzik się gotował na małym ogniu. Marchewki dokładnie obrałam, starkowałam na dużych oczkach. Następnie obrałam cebulę i drobno pokroiłam, dodałam do marchewki. Warzywa doprawiłam solą i pieprzem, polałam oliwą z oliwek i dokładnie wymieszałam. 
Mięso z dzika podałam z marchewką i ziemniakami. Staram się nie łączyć mięsa z ziemniakami, ale czasem robię wyjątek. Podczas mieszania ziemniaków z mięsem wytwarza się solanina, która jest silnie trującą substancją, ale o tym zrobię osobny post. 





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy