Fit babeczki bez grama mąki
Dzisiaj przedstawiam Ci przepis na szybkie babeczki bez mąki. Ja dodałam do nich białka, mam w planie zjeść dwie po treningu siłowym. Jeżeli nie masz białka, to nic nie szkodzi, możesz śmiało pominąć ten składnik, babeczki wyjdą tak samo pyszne, białko nic tu nie zmienia.
Składniki (u mnie bezglutenowe):
- 1/2 szklani orzechów włoskich
- 1 szklanka płatków owsianych
- Łyżka siemienia lnianego
- 3 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki kakao
- Pół szklanki mleka roślinnego (użyłam kokosowego)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 tabliczka czekolady roślinnej (jeżeli jesz nabiał, to śmiało możesz użyć gorzkiej, ale bez cukru)
- 60 gramów białka roślinnego - opcjonalnie
Orzechy, płatki owsiane i siemię lniane zblendowałam na mąkę. Przesypałam do miski, do której dodałam ksylitol, kakao, proszek do pieczenia, białko roślinne. Wszystkie suche składniki razem dokładnie wymieszałam. Następnie dodałam mleko roślinne i wszystko dokładnie zmiksowałam. Foremkę od muffinek wysmarowałam lekko olejem, wyłożyłam masę. Do każdej muffinki dodałam po dwie kosteczki czekolady. Piekłam 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Komentarze
Prześlij komentarz