Czekolada z daktylami na gorąco bez nabiału i laktozy, idealna na zimowe wieczory
Gdy dowiedziałam się, że mam nietolerancję nabiału, myślałam, że już nigdy nie napiję się dobrej gorącej czekolady ani, że nie zjem nic dobrego, rzecz jasna słodkiego. A tak naprawdę od tego czasu zaczęłam poznawać nowe produkty, smaki.
Czekolada na gorąco według tego przepisu jest przepyszna. Pierwszy raz wyszło mi takie dobre kakao, niczym nie różni się od tego z milionem konserwantów na mleku krowim. Będzie u mnie gościło częściej. Idealne do czytania książki albo oglądania filmu. W taką pogodę chociaż trochę osłodzi zimny wieczór 😊.
Składniki na dwie duże filiżanki/kubki:
- 5 suszonych daktyli
- 2 łyżki naturalnego kakao
- 380 ml mleka roślinnego
- cynamon - opcjonalnie
Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki na gładki płyn. Następnie przelej do garnka i podgrzej, aby było ciepłe. Przelej do filiżanek możesz posypać cynamonem albo dodać coś od siebie. Mniam, polecam. Jak zrobisz daj znać w komentarzu, czy Ci smakowało 😇.
Komentarze
Prześlij komentarz