Co to jest ta celiakia?

Zauważyłam, że z każdym rokiem, miesiącem zainteresowanie dietą bezglutenowa rośnie. Z tego powodu ludzie mają coraz większą świadomość, chętniej się badają. Gluten jest mieszanina białek roślinnych gluteniny i gliadyny występuje w ziarnych niektórych zbóż, takich jak: pszenica, żyto, jęczmień, owies. Owies jest także w wersji oczyszczonej, musi mieć znaczek przekreślonego kłosa, zwykłe platki owsiane górskie, błyskawiczne mogą zawierać sporą ilość glutenu i są zabronione. Glutenu nie zaleca się jeść w wielu chorobach, na przykład w chorobie Hashimoto. Dzisiaj chciałabym w skrócie opisać problem związany z celiakią. Przede wszystkim nie rozumiem, dlaczego większość ludzi nie rozumie tego problemu? Wynika to z tego, że naprawdę mentalność Polaków jest taka ograniczona? Czy po prostu nie rozumieją, że większość ludzi ogranicza gluten nie z powodu mody, a z powodów zdrowotnych. A nawet, jeżeli ktoś nie je z powodu mody, to co nam do tego? Musimy obrażać, śmiać się? Chociaż to nie dotyczy tylko glutenu, dotyczy także osób, które nie jedzą mięsa itp. Zanim się zaczniesz z kogoś śmiać, przemyśl, czy oby na pewno nie zrobisz komus przykrości, chyba że taki masz cel, jesteś wredny, nie wszyscy chcą się tłumaczyć ze swoich problemów zdrowotnych.
Celiakia - jest to choroba trzewna, jest chorobą autoimmunologiczną, nie ma lekarstwa na nią. Gluten działa toksycznie na kosmki jelita cienkiego i prowadzi do ich zaniku, czyli do do zaniku małych wypustek błony śluzowej i przez to nie wchłaniają się substancje odżywcze. Na dzień dzisiejszy nie ma lekarstwa celiakii, jedynym sposobem jest wyeliminowanie z diety glutenu - na całe życie nie na rok, dwa. Nawet mała ilość glutenu jest ZAKAZANA! Celiakia nie jest alergią. Nie można się odczulić. 
Na celiakię według statystyk dwa razy częściej chorują kobiety niż mężczyźni. Choroba może ujawnić się w każdym wieku, są przypadki pacjentów, którzy o celiakii dowiedzieli się mając 80lat, ale najczęściej wykrywa się ja w wieku, 30-50lat. 

Objawy
Objawy mogą być różne i zależą od wieku, organizmu chorego. Do niedawna uważano, że jedynym objawem celiakii jest przewlekła biegunka oraz utrata wagi. Wszystko się zgadza, ale są to objawy celiakii klasycznej, jawnej. Celiakia jawna najczęściej występuje u dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży, statystycznie występuje u 10% chorych. W 90% choroba trzewna daje inne objawy, które niestety przez lekarzy często nie są z nią kojarzane. 
Objawy ze strony układu pokarmowego obejmują najczęściej biegunkę tłuszczową lub wodnistą, zaparcia, wzdęcia, bóle brzucha, spadek masy ciała. Z tymi objawami jeszcze lekarz, o ile trafi chory na dobrego może podejrzewać celiakię i zlecić dalsze badania. 
Objawy poza układem pokarmowym mogą być bardzo zróżnicowane, dotyczą różnych narządów i jelit, spowodowane są zaburzeniami wchłaniania oraz immunologicznym charakterem choroby.
Objawy ze strony układu krwionośnego - niedokrwistość z powodu żelaza. Osobiście sama znam osobę, u której jedynym objawem był niedobór żelaza, ale oczywiście lekarz zalecił jakieś leki i tyle.  Objawy ze strony układu mięśniowo-kostnego to osteoperoza, która charakteryzuje się ubytkiem masy kości, zwiększoną podatnością na złamania. Kolejnym objawem jest osteopenia - stan, w którym mineralna gęstość kości jest niższa niż normalnie. 
Objawy ze strony nerwowego - może wystąpić depresja, migrena, padaczka. 
Objawy ze strony układu rozrodczego - mogą wystąpić zaburzenia miesiączkowania, poronienia, martwe porody, a nawet bezpłodność męska i żeńską. 
Objawy występujące w jamie ustnej - niedorozwój szkliwa, afty.

Objawy w skrócie spoza układu pokarmowego:
  • Anemia
  • Niedobór żelaza
  • Osteoperoza
  • Osteopenia
  • Depresja
  • Padaczka
  • Migrena
  • Zaburzenia miesiączkowania
  • Poronienia
  • Martwe płody
  • Bezpłodność u mężczyzn, jak i u kobiet
U dzieci najczęściej występują objawy przewodu pokarmowego, dorośli i młodzież najczęściej mają objawy innych narządów. 

Leczenie
Jedynym sposobem leczenia celiakii jest,rygorystyczne przestrzeganie diety bezglutenowej. Poprawne stosowanie dietu bezglutenowej bez "zjedz kawałek nie zaszkodzi Ci" powoduje, że wszystkie objawy choroby znikają oraz powoduje cofnięcie zmian, jakie gluten wyrządził w organizmie. 
U osób, u których choroba została dopiero zdiagnozowana poprawę można zauważyć po kilku tygodniach stosowania diety. Poprawa histopatologiczna może trwac nawet kilka lat. Więc odpada jedna zwykła bułka, jedno piwo glutenowe, ponieważ organizm musi zacząć regenerację od początku. 
Długotrwałe nieprzestrzeganie diety bezglutenowej zwiększa szansę pojawienia się nowotworu. Najczęściej chorzy na celiakię chorują na raka jelita cienkiego, raka jelita grubego, chłoniaka niezarniczego.


Produkty zabronione w diecie -oj jest ich dużo, ale da się żyć ...z czasem.
  • Wszystkie pokarmy, które zawierają pszenicę, żyto, jęczmień, owies. Chleby, mąki itp
  • Produkty, które bezpośrednio nie zawierają glutenu, ale mają informacje:
  1. Produkt może zawierać gluten
  2. Produkt może zawierać pszenicę
  3. Produkt może zawierać śladowe ilości białek pszennych
  4. Aromaty - trzeba dokładnie sprawdzać (znalazłam nawet w herbacie gluten)
  5. Na terenie zakładu wykorzystywany jest gluten
Sprawdzaj dokładnie przyprawy - sól, pieprz, wszystkie znanych firm przyprawy mają gluten!!! Ja kupuję w ekologicznym sklepie, albo najtańsze w supermarkecie, dosłownie za 50gr, one nie mają w składzie glutenu.

Produkty dozwolone:
Wszystkie produkty z przekreślonym kłosem, ale nie ma co przepłacać, na niektórych produktach, które z natury są bezglutenowe. Z kłosem zawsze kupuję płatki owsiane, jaglane, mąki - wszystkie mąki muszą mieć znaczek. 
Produkty dozwolone:
  • Ryż, kukurydza, gryka
  • Komosa ryżowa, amarantus, proso
  • Karob (mączka chleba świętojańskiego)
  • Oznaczone bezglutenowo: mąki, chleby, słodycze, makarony itp - chociaż skład mają strasznie chemiczny, ja jeszcze nie znalazłam chleba z dobrym składem, dlatego piekę sama
  • Owies bezglutenowy
  • Owoce
  • Warzywa
  • Grzyby
JAK WSPOMNIAŁAM WCZEŚNIEJ, WSZYSTKIE SKŁADY DOKŁADNIE CZYTAJ!!! Znalazłam gluten w soli, przyprawach, żelatynie, herbacie, ksylitolu, nawet w orzechach, wiórkach kokosowych. Czytaj dokładnie wszystkie składy. 

Jeżeli nie masz celiakii, to już wiesz z czym ludzie na co dzień muszą żyć. Więc Twoje zdanie "głupia moda", "jedz od kawałka nikt nie umarł" jest zbędne. Lepiej powiedz "dobra chodź na tą sałatkę"💕💕💕💕


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy