Bezglutenowy chleb własnej roboty

Co tu dużo pisać, wyszedł mi pyszny bezglutenowy chleb. W smaku w ogóle nie czuję różnicy - cud! Powiem więcej, wydaję mi się, że wyszedł lepszy niż pszenny❤❤Wszystkie chleby bezglutenowe mają nie za ciekawy skład, przynajmniej ja jeszcze nie trafiłam na dobry😢

Składniki:
  • 350 gramów mieszanki chleba razowego (bezglutenowa)
  • 150 gramów płatków owsianych/mąki owsianej 
  • łyżka siemienia lnianego 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 ml ciepłej wody (zmieszałam wrzątek z zimną wodą)
  • 7 gramów suszonych drożdży
  • przyprawy: tymianek, oregano, bazylia, majeranek,oregano,sól - wedle uznania, ja dałam dość sporo przypraw
  • dodałam łyżce sezamu białego i słonecznika 
  • sezam biały i słonecznik na wierzch chleba
Płatki owsiane zblendowałam na mąkę. Do miski dodałam wszystkie suche składniki, czyli mąki, przyprawy, drożdże, siemię lniane, sezam, słonecznik. Wszystko dokładnie mieszam łyżką. Następnie dodałam wodę i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszałam i wyrobiłam. Odstawiłam na 40 minut do wyrośnięcia. Do blaszki włożyłam papier do pieczenia i lekko wysmarowałam go oliwą. Piekłam w 190 stopniach 45 minut. 

Do chlebka zrobiłam pastę z tuńczyka i awokado. Wyszedł lepszy niż zwykły chlebek💕

Komentarze

  1. Moja Droga, piszesz chleb bezglutenowy... a mieszanka użyta do jego wypieku?
    zawiera żyto. Dodatkowo dodajesz płatki owisiane/mąkę = owies.
    Zboża te (owies i żyto) zawierają gluten. Zatem Twój chleb nie jest bezglutenowy. Co najwyżej możesz go nazwać - bez pszenicy. !!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,
    Mój chleb jest całkowicie pozbawiony glutenu, ponieważ go nie jem. Nie wiem, czy może słyszałaś/słyszałeś o płatkach owsianych bezglutenowych z certyfikatem? A mieszanka użyta do jego wypieku także jest bezglutenowa, kupiona w supermarkecie ze znaczkiem (skład: tapioka, mąka kukurydziana, mąka ryżowa, mąka gryczana). Mąka także posiada znaczek przekreślonego kłosa. Więc mój chlebek nie jest chlebem glutenowym, czy tam chlebem bez pszenicy. Jest w 100% pozbawiony glutenu.
    Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaką miała pani blaszkę? Długość?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 12 cm długość, 4 cm szerokość. Taka typowa keksówka :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Przyprawa uniwersalna bez glutaminianu sodu zamiast sklepowej kostki rosołowej

Kremowy pudding chia z awokado

Bezglutenowy kebab pita z sosem pomidorowo - czosnkowym bez laktozy