Bezglutenowe racuchy bez jaj i nabiału
Od dziecka uwielbiałam racuchy, do tego szklanka kakao. Mniam, ale o zwykłych racuchach mogę tylko pomarzyć o kakao też 😆. Przedstawiam przepis na smaczne racuchy bez cukru, glutenu, jaj oraz oczywiście bez nabiału. Wyszły smaczne.
- szklanka mąki ryżowej
- pół szklanki płatków owsianych/mąki owsianej
- pół szklanki mąki kukurydzianej
- pół szklanki napoju roślinnego
- łyżka zmiksowanego siemienia lnianego
- pół szklanki wody
- opakowanie drożdży - użyłam suszonych
- 2 łyżki ksylitolu
- olej do smażenia
- 1 jabłko
- 2 banany
- syrop klonowy i wiórki kokosowe - opcjonalnie
- liofilizowane truskawki - opcjonalnie
Mleko podgrzałam w garnku przelałam do szklanki i dodałam ciepłą wodę, wymieszałam z drożdżami. Odstawiłam na kilka minut. W tym czasie obrałam banany, jabłko i przełożyłam do miski. Płatki owsiane zblendowałam na mąkę.Dodałam mąki i wszystko razem wymieszałam, następnie dodałam mieszankę z drożdżami. Ciasto dokładnie wymieszałam. I odstawiłam na 20 minut. Następnie rozgrzałam patelnię i smażyłam placuszki około 2 minuty jedną stronę. Placuszki przełożyłam na talerzyk, polałam syropem klonowym, wiórkami kokosowymi i udekorowałam truskawkami.
znowu owies - zanieczyszczony glutenem. Nie nazywaj tego bezglutenowe ...
OdpowiedzUsuńZazwyczaj wychodzę z założenia, że nawet jak coś anonimowo piszę, to staram się najpierw sprawdzić, czy się nie wygłupię. Proponuję poczytać o płatkach owsianych bezglutenowych. Jak Ci się będzie lepiej spało, to dodaję link do płatków, których użyłam :)
OdpowiedzUsuńhttps://www.google.pl/search?q=p%C5%82atki+owsiane+bezglutenowe+glutenex&rlz=1C1CAFA_enPL763PL763&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj83e23_rLZAhXEUlAKHf8ACaUQ_AUICigB&biw=1242&bih=557#imgrc=XlBcIvMZ4wcTbM:
Pozdrawiam